Je wil heel veel niet kwijtraken en je hond is daar een onderdeel van. Je wil dat hij of zij bij je blijft. Gebeurt dit niet? Dan raak je in paniek en weet je je echt geen raad meer. Je denkt dat je hem of haar nooit meer gaat terugvinden en dit is wat overdreven, maar het is wel een begrijpelijke reactie. Je trouwe viervoeter moet zo lang mogelijk bij je blijven en veilig blijven, dat begrijpen we. Toch is een hond soms stronteigenwijs en loopt hij of zij gewoon weg, of is hij of zij bang door iets geworden en als reactie uit schrik en angst er vandoor gegaan. We willen je daarom, omdat dit altijd kan gebeuren, een aantal tips geven waardoor je je hond niet meer kwijt hoeft te raken, geen zorgen meer!

Halsband en hondenriem

Een halsband is de eerste stap, samen met een hondenriem. Een halsband en hondenriem zijn van groot belang als je je hond niet wil kwijtraken. Zorg ervoor dat als je in een onbekende omgeving bent, je je hond altijd aangelijnd houdt. Je kent dit niet en weet niet wat er kan gebeuren. Wil je je hond wel enige vrijheid geven? Dan gebruik je een lange ‘uitloop’ lijn. Ook zorg je ervoor dat er contactgegevens op de halsband staan. Mocht je hond dan toch weglopen en gevonden worden door iemand die je niet kent, dan weet diegene dat de hond een baasje heeft en weet diegene je ook te bereiken. 

Chippen

Chippen is ook uitermate handig. Als je hond kwijt is en wordt gevonden door de dierenambulance of bij de dierenambulance of iets dergelijks wordt gebracht, kunnen ze zien van wie de hond is. De hond staat namelijk geregistreerd op naam en dit moet dan ook in het systeem kloppen. Houd je gegevens zoals je telefoonnummer, adres en naam up to date en zorg ervoor dat je hond gechipt is, zo voorkom je veel problemen. 

Opvoeden

Ja, je moet je hond ook gewoon gaan opvoeden. Tijd en energie in de opvoeding van je hond steken is van essentieel belang. Zorg ervoor dat hij of zij gewend is aan enge dingen zoals vuurwerk, knallen en andere geluiden en mensen. Zorg er tevens voor dat je hond gewend is dat het niet hoort om weg te lopen en dat hij of zij altijd bij je moet blijven. Beloon dit gedrag en gebruik commando’s om dit te realiseren.