Er zijn genoeg mensen die geen bril dragen wanneer zij dat eigenlijk wel zouden moeten doen, omdat zij van veraf of van dichtbij (of beiden) niet scherp kunnen zien. Dit kan om verschillende redenen. Eén reden kan ijdelheid zijn, maar er is nog een andere reden die wat vaker voorkomt. Sommige mensen denken namelijk dat het dragen van een voorgeschreven bril op voorgeschreven sterkte hun zicht juist verslechtert in plaats van verbetert. Is dit waar?

Hoe werkt een bril?

In het oog zit een ooglens. Deze lens zorgt ervoor dat lichtstralen van een ver punt samen worden gebundeld op het netvlies. Wanneer de lichtstralen gelijkmatig breken, vallen deze samen op een klein deel van het netvlies. Het breken van de lichtstralen wordt ook wel refracteren genoemd. De refractie zorgt ervoor dat iemand scherp kan zien. Als de ooglens bij iemand te sterk of te zwak is, valt licht niet op hetzelfde punt samen in het netvlies. Dan zal iemand een bril nodig hebben om deze lichtval te corrigeren. De corrigerende glazen in brillen buigen het licht zo dat de refractie wordt aangepast en de lichtstralen op de goede plek samenkomen.

Mensen met bijziendheid kunnen van veraf minder goed zien. Bij hen vallen de lichtstralen voor het netvlies samen in plaats van erop. Zij worden geadviseerd om brillen te dragen met een min- sterkte. De negatieve lens trekt de lichtstralen iets uit elkaar, zodat deze op de goede plek weer samenkomen. Het tegenovergestelde gebeurt bij mensen met verziendheid. Zij kunnen van dichtbij minder goed zien, omdat de lichtstralen juist achter het netvlies samenkomen. Lichtstralen worden dan naar binnen gebogen. Multifocale brilglazen worden aanbevolen om zowel van veraf als dichtbij scherp te kunnen zien.

Het dragen van een bril

Dan is er nog de vraag, geeft het dragen van een bril een negatieve werking op de ogen? In het kort: dat is onduidelijk. Het is nooit bewezen dat een bril de sterkte van de ogen verbetert óf vermindert. De achteruitgang van het gezichtsvermogen kan niet versnelt of vertraagd worden. Een bril werkt, zoals eerder staat geschreven, door de lichtstralen zo te verbuigen dat deze op één punt in het netvlies vallen. Het zal voor de ogen zelf niet uitmaken of iemand wel of niet een bril draagt.

Brillen

Het wordt natuurlijk wel aanbevolen om een geschikte bril te dragen, simpelweg omdat iemand dan beter kan zien. Er zal niets gemist worden en het kan het leven gewoon een stukje makkelijker maken. Tegenwoordig bestaan er genoeg modellen en monturen om voor iedereen een bril te zoeken die bij hen past. Voor bril heren alleen al bestaan er honderden opties. En voor iedereen met geen brillenhoofd, zijn er lenzen die hetzelfde werken.