Als je een wijnbar wil oprichten, dan maak je een goede keuze. Vroeger was het drinken van een goede wijn helemaal in. Toen kwam de tijd van goedkope rommel die je de volgende ochtend een behoorlijke kater bezorgde, maar tijden zijn weer veranderd. Het is weer de tijd voor een lekkere fles met een beetje kaviaar of een lekkere oester. Mensen willen weer genieten, ze willen weer een ervaring. Hier staan wij ook compleet achter, niets is lekkerder dan een beetje luxe. Maar als je dan een wijnbar wil gaan starten, dan moet je dat wel allemaal kunnen bieden. We gaan je hier een beetje bij helpen. We kunnen ons namelijk voorstellen dat dit een beetje overweldigend aanvoelt. Je weet niet helemaal waar je moet beginnen enzovoort, maar dat is nu verleden tijd. Wij gaan je bij de hand nemen naar een succesvolle oprichting van een wijnbar. 

Apparatuur

Oké, allereerst de apparatuur. De apparatuur is een belangrijk onderdeel van je wijnbar. Je moet natuurlijk een wijnkoelkast hebben (het liefste wel meer dan één) en alle bijbehorende dingen. Een mooie decanter, een goede kurkentrekker, mooie glazen, dingen die je helpen met het schoonmaken en poleren van de glazen en ga zo maar door. Je kunt je hopelijk wel enigszins een beetje een voorstelling maken bij de nodige apparatuur voor een wijnbar. Maak een uitgebreide lijst en kijk hoe ver je komt. Als je niets meer weet, neem je even afstand. Na een paar dagen of als er je iets weer te binnen schiet, begin je weer. Je vult hem net zolang aan totdat er écht niets meer is dat je nodig hebt. 

Kennis

Ook kennis is natuurlijk van belang voor het succesvol kunnen runnen van een wijnbar. Een wijnbar is er natuurlijk niet om alleen maar een willekeurige wijn voorgeschoteld te krijgen. Je personeel en jij moeten wat te vertellen hebben over de wijn. Weten waar hij vandaan komt, hoe het smaakt, uit welk jaar hij komt, hoe lang hij gerijpt is en dergelijke; je moet het allemaal weten. Daarnaast is het natuurlijk van belang om te weten waar het lekker bij past.  

Sfeer

Sfeer is in een wijnbar belangrijker dan waar dan ook. Kijk goed naar welke sfeer je wil overbrengen en realiseer dit met het interieur, de muziek en andere dingen in je wijnbar. Ook de kleding van je personeel speelt bijvoorbeeld een rol.